Välkommen till Sigill Kvalitetssystems sidor för företag och intressenter.

Under den här menyn har vi samlat information för dig som är producent eller företagare och vill veta mer om vad en IP-certifiering innebär. Genom att klicka på valfri produktionsinriktning når du den del av IP-standarden som gäller inom området.

Läs om IP-standarden och vad en IP-certifiering kan göra för dig och ditt företag.

Här finns information om IP-standarden, affärsmässiga fördelar med en certifiering samt information om ägaren Sigill Kvalitetssystem. 

KONTROLLMÄRKET SVENSKT SIGILL

Läs om kontroll- och ursprungsmärket Svenskt Sigill samt tillvalsmärket för Klimatcertifierad.    

 

Senast uppdaterat 2014-04-24

PÅSKLAMMET ÄR SVENSKT SIGILL-MÄRKT

Nu finns det Svenskt Sigill-certifierat lamm från två unika gårdar i Sverige.

Erik O.R. Bengtsson på Karlsfälts gård utanför Ystad var landets första lammproducent som blev certifierad enligt Svenskt Sigill. Han säljer sitt lammkött på flera utvalda restauranger och butiker runt om i Sverige och även i Köpenhamn. I Stockholm hittar man Eriks kött bland annat på Östermalmshallen och restaurangen Djuret.


– Att föda upp lamm är i sig en miljövänlig produktion som passar väldigt bra in i kretsloppet. Med kvalitetsmärket Svenskt Sigill har jag ett kvitto på att min produktion lever upp till högt ställda krav på livsmedelssäkerhet, miljö- och djuromsorg, säger han.


På Karlfälts gård slaktas lammen under en period som börjar i september och pågår fram till påsk. Ett lamm ska ha en slaktvikt mellan 18 och 22 kilo och eftersom gårdens fårraser växer olika snabbt kan slakten pågå kontinuerligt.

Den andra gården som också föder upp Svenskt Sigill-lamm, men även naturbeteskött från nöt, är Malma gård på Värmdö. Deras produkter hittar du på flera av Sabis butiker i Stockholmsområdet.


ALLA HAR BETAT
Svenskt Sigill-märket garanterar att lammen är födda, uppvuxna och slaktade i Sverige. Alla djur ska ha varit på bete, merparten av fodret ska vara odlat i Sverige och andelen grovfoder som hö och gräsensilage ska vara hög. Alla Svenskt Sigill-certifierade djuruppfödare har ett förebyggande djurhälsoprogram som ger god djuromsorg och minskat behov av antibiotika.


– Vi producerar allt vårt foder själva och djuren får gå ute eller inne som de själva vill även under vinterhalvåret, säger Erik O. R. Bengtsson som idag har 200 tackor men vill öka till 300 om några år.